Есеј

Отворање на конкурсот за есеј „Бледо сина точка“ (Улогата на поединецот да ја зачува природата)

Нашиот есеј

Бледо сина точка

опустинување, еколошка катастрофа, климатски промени-6839529.jpg

Бледо сина точка е фотографија на планетата Земја направена на 14 февруари 1990 година од вселенската сонда Војаџер 1 од рекордна оддалеченост од околу 6 милијарди километри како дел од серијата слики на Сончевиот систем од тој ден Family Portrait.

На фотографијата, привидната големина на Земјата е помала од еден пиксел; планетата се појавува како мала точка наспроти пространоста на вселената, меѓу лентите на сончева светлина рефлектирана од камерата.

астрономија, светла, соѕвездие-1867616.jpg

Точката го претставува домот

Точката го претставува местото што го нарекуваме дом - за себе, за нашите борби и верувања, за луѓето што ги сакаме и околностите против кои се бориме; сепак изгледа мал, ранлив и веројатно малку беспомошен.

 Идејата на конкурсот за есеј е да им се обрати на млади, духовити и креативни умови кои ќе бидат ангажирани да ги истражат можностите пред поединецот да ја надмине пасивноста наметната од надворешните услови, да дејствува против неправилностите и што е најважно: да преземе одговорност. за неговите постапки. Се обидува да ги вклучи учесниците во еколошката проблематика како активни и посветени агенти.

Иницијативата ќе биде отворена за млади луѓе од регионот и нивните дела ќе бидат оценувани од специјално назначено жири со локални експерти; учесниците ќе добијат сертификат за нивниот труд, а победниците (2 – еден од БГ, еден од МК) ќе бидат наградени со специјална тематска награда и сертификат.

Победници!!!

По разгледувањето на есеите добиени пред крајниот рок за поднесување, жирито
Комисијата одлучи да ги награди следните млади автори од општина
Карбинци:
Вероника Стојанова од с.Карбинци – 1 место

Изабела Пешова – с.Таринци – 2 место

Марија Димитриевска – с.Аргулица – Пофалница
Клара Спасовска – М.Карбинци – Пофалница

Наградите ќе бидат доделени за време на настаните од Кампањата „Секогаш
подготвени, секогаш безбедни“ во Карбинци во текот на март 2022 година.

Дупница

На 14.02.2022 година беше финализиран конкурсот за есеи „Бледо сина точка“ (Улогата на поединецот во зачувување на природата) и беа доделени сертификати на сите учесници и награди на победниците.

Активирајте се и волонтирајте

mk_MK